Как да правим масаж на бебе против колики и плач?

Полезно

Масажът е не само отпускащо изживяване за релаксация и терапия, но едновременно с това носи редица здравословни ползи. Неговото положително въздействие върху тялото и психиката е универсално и приложимо за хора на всяка възраст. Дори при най-малките ефективната масажна техника може да окаже невероятно влияние върху общото физическо и емоционално състояние на дететп. А както знаем, бебетата често имат нужда именно от основните предимства на масажа – отпускане и релаксация. Особено когато са в период на колики, придружени със силен плач.

От кога е позволено прилагането на масаж при бебета?

Масажната техника е позволена и дори препоръчителна още от първия ден след раждането. Когато е прилагана правилно, тя няма никакви противопоказания и странични ефекти. Неслучайно в родилното отделение наред с къпането, повиването и заемането на най-удобната поза за кърмене, младите майки са насочвани и обучавани и по отношение на масажите за бебето.

В същото време, изборът на перфектния момент за това приятно занимание е от съществено значение за изживяването на детето. Експертите не препоръчват масаж да се прави непосредствено след хранене. Нужно е да мине поне половин час. Най-често педиатрите съветват майките да масажират бебешкото тяло след къпане. При нужда, когато детето има колики, тази практика може да се използва за успокоение по всяко време на денонощието.

Подготовка за бебешки масаж

Неприятните коремни спазми при новородените най-често траят през целия ден. Особено тежки и силни са през нощта. Веднага щом усетите, че детето става раздразнително,  започва да плаче, да стиска юмручета и да рита с крачета, по всяка вероятност коликите са започнали.

За да облекчите болката, можете да направите масаж на коремчето. С него не само ще успокоите детето, но и ще стимулирате нормалния храносмилателен процес. За целта обаче е необходимо да се подготвите подобаващо, като това включва:

  • Уверете се, че е минало достатъчно време след последното хранене;
  • Не правете масаж, ако детето е с температура;
  • В стаята трябва да е достатъчно топло;
  • Осигурете си под ръка бебешко олио Babycrema, с което да затоплите допълнително тялото и като бонус да подхраните и хидратирате кожата;
  • Препоръчително е самите вие да бъдете максимално спокойни и уверени в движенията си, защото бебето усеща и се влияе, когато мама или татко са изнервени и напрегнати.

Коя е правилната масажна техника при бебешки колики?

За разлика от масажът след баня, този срещу коремни спазми при най-малките не включва механична работа върху цялото тяло. Зоната, която се третира, е само и единствено стомахът. Самите движения също са по-различни.

Задължително е да масажирате нежно, с връхчетата на пръстите си. Движенията винаги са по посока на часовниковата стрелка. Експертите съветват да започнете от ингвиналната зона. Малко по малко се придвижвайте към ребрата. Най-голям ефект има от масажа в зоната на коремните мускули, разположени встрани на торса. Причината е, че въздействието върху тези части от тялото спомагат за оптималната работа на червата. 

Още съвети за масаж на бебе с колики

За да постигнете максимален ефект, а именно релакс и спокойствие за мъничето ви, можете да се възползвате и още няколко експертни препоръки. С тях ще си гарантирате не само отлични резултати, но и значително дълъг период без плач, а защо не и кратка дрямка и за вас, и за бебето:

  • Минималното времетраене на масажната техника е 15 минути.
  • Не бива да масажирате коремчето на бебето повече от половин час.
  • След приключване на масажа, избършете остатъка от олио по тялото. Някои продукти не попиват добре в бебешката кожа, а остатъците им могат да предизвикат раздразнение или запушване на порите. За да се предпазиш от тези рискове купи онлайн от Babycrema.bg подходящо и бързо попиващо средство за маса. 
  • Не прекратявайте твърде спонтанно връзката с детето след масажа, а го облечете и гушнете, за да продължи да усеща успокояващата майчина топлина.
  • Комбинирайте нежните кръгови движения с ефективен финал, а именно леко потупване с върховете на възглавничките на пръстите. Тази тактика ще намали значително газовете, които на практика са основният причинител на болката при бебешки колики.

Не се отчайвайте, ако не постигнете успех с първите си масажни опити. Практикувайте техниката няколко дена и ще се уверите, че с времето тя ще се превърне в любимо занимание за вашето дете. А коликите ще отшумяват все по-видимо. При необходимост винаги можете да се обърнете и към професионален масажист за конкретни насоки и техники.

Rate article
Iskam NET
Add a comment