Цялостен ремонт на банята – стъпка по стъпка

Полезно

Ремонтът на банята не се свежда само до избора на плочки и санитария, това е детайлно планиране на целия процес. Макар и незадължителен, първоначално изготвен план-проект може да ви бъде изключително полезен при изпълнението на вашата баня – мечта. Вашето участие в него, дори и само като идеи и предпочитания, е в основата на всичко. Клиентът е този, който избира дизайна. Можете да се спрете на по-изчистена визия в минималистичен стил или да предпочетете нещо по-разчупено и живописно.

Необходимо е първо къртене на баня , плочки, оборудване и всичко ненужно старо.  Ако е необходимо изправяне на стените, се полага вар или гипсокартон, които дават идеално права основа за лепенето на плочките. Преди да се пристъпи към лепенето на плочките, основата трябва да бъде равна суха и обезпрашена.

Подмяна на водопровода и канализацията, монтиране на сифон, също са важни стъпки при ремонта. Пускане на нови кабели, които ще захранват осветлението и вентилатора в помещението. Фиксират се добре тръбите и се прави изравнителна замазка на пода, която ще даде и наклона на помещението към сифона. Ако сте решили да сложите вградено казанче в банята, това е следваща стъпка.

След полагането на мазилката и замазката е важно да се направи и хидроизолация. Хидроизолацията е задължителна. Полага се в два пласта с мрежа по целия под и лента за ъглите. Стените се мажат до 1м. от пода. След това идва съществената работа, лепенето на плочките – добре изберете техните размери разстоянието на фугите и цветовете на плочките и фризовете. За лепенето на плочки се използва лепилен разтвор, наречен теракол. След като е разбъркан, лепилния разтвор  се нанася върху самата плочка, след това върху мястото, на което ще бъде поставена и самата плочка. Това предотвратява образуването на кухини зад нея и по този начин се подобрява сцеплението между самата плочка и основата. При реденето е важно да се оставя и минимум 2мм фуга между плочките, за да може при линейно разширяване и свиване, когато има промени в температурите, да се предотврати отлепване.  Начинът на подреждане на плочките най – често зависи от собствения им размер. Диагоналното редене се препоръчва, когато в помещението няма прави ъгли, също така се препоръчва и за подове с наклони за по добро отвеждане на вода. Добре залепените плочки се изчакват до тяхното напълно изсъхване. Тогава идва ред и на фугирането.

Помислете за тавана дали ще се шпаклова и боядиса, или ще се осъвремени с окачен таван от гипсокартон и скрито осветление. Следваща стъпка е монтаж на санитарията – тоалетната чиния, мивка, батерии, шкаф, параван, душ кабина, вана. Аксесоарите за баня също са важна част за крайната визия на помещението. Това са закачалки, хавлийници, сапунерки, корнизи, държачи за тоалетна хартия, дозатори за течен сапун, етажерки, четки за тоалетна и други.

След, като приключите с цялостния ремонт на баня, най-често се събират купища строителни отпадъци, чието изхвърляне е незаконно в контейнерите за битови отпадъци. Съветваме ви да се възползвате от услугите на фирма за извозване на строителни отпадъци , които ще ви отърват от тях за нула време.

Rate article
Iskam NET
Add a comment