Старо или ново строителство?

Дом и семейство

Ако сте в търсене на имот, изборът между купуване на апартамент в стара или нова сграда е труден. Фактори, които трябва да вземете предвид са локацията на имота – централна част на града или в покрайнините; комуникативност – близост до спирки на транспорт, магазини, училища, детски градини, строителство – качество и старо/ново, площ на имота и разположение на стаите; етаж, изложение, балкон, възможност за паркиране или други изисквания, които вие лично имате към имота.

И старото и новото строителство имат своите предимства и недостатъци. Ако жилището е за ремонт, потърсете компания, занимаваща се с къртене , почистване и извозване на строителни отпадъци .

Обърнете внимание на предимствата и недостатъците на отделните типове имоти – предимства на панелното строителство – добро разпределение – повечето панелни жилища имат отделна кухня и спални с добър размер; изгодна цена, нисък процент общи части; инфраструктура – кварталите, изградени преди десетилетия са облагородени отдавна. Канализацията и улиците са изградени и действащи. Помислено е за градинки и междублокови пространства. Има добра мрежа от училища, детски градини и градски транспорт; по-ниски данъци. Недостатъци: некачествено строителство, ниска енергийна ефективност, лоша звукоизолация, по-трудно финансиране, разходи за ремонт.

Предимства на старата тухла – добра локация – удобен транспорт, учебни заведения, магазини и всички други удобства, нисък процент общи части, големи стаи и високи тавани. Това дава усещане за простор и допълнителна светлина, която трудно се намира при новото строителство, дебели стени  прохладни лета и топли зими в апартамента, но и за звукоизолацията на жилището е по-голяма. Много от тези жилища разполагат и с вътрешен двор, носещ спокойствие и зеленина дори в центъра на града. Недостатъци – висока цена, неотложни ремонтни дейности, липса на паркоместа и гаражи, липса на асансьор.

Предимства на гредореда – ниска цена, сграда с висока архитектурна стойност, привлекателно местоположение – както и при старата тухла, тези сгради обикновено са с доста добра локация в града. Недостатъци – липсваща звукоизолация, ненадеждни при земетресения, по-ниска пожарна безопасност.

Предимства на новото строителство – устойчива инвестиция, по-ниски ремонтни разходи, висока енергийна ефективност, добра визия, гаранция за строителство и качество. Недостатъци – висока цена – цената на квадратен метър може да е в пъти по-висока от тази на старото строителство; измамно голяма квадратура, малки стаи и ниски тавани, лоша или липсваща инфраструктура; липса на удобни близки обекти училища, детски градини, редовен градски транспорт и дори медицински центрове, аптеки и магазини.

Имотите на зелено предизвикват голям интерес. Въпреки че са много сходни с новото строителство, те притежават и няколко специфични характеристики. Предимства на имота на зелено – по-ниска цена, по-голям избор – ако се включиш достатъчно рано в проекта, имаш по-голям избор на етаж и разпределение на имота, довършителни работи по твой вкус. Недостатъци – несигурност – може да се окаже, че си вложим всичките си спестявания в проект, който никога няма да се осъществи; технологично слягане на имота – след завършване на строежа, сградата обикновено се слага и намества през следващите месеци. Това технологично слягане понякога води до пукнатини.

В кое строителство да инвестирате е тъп въпрос. Зависи с какво сте склонни да правите компромис. На каквото и жилище да се спрете на помощ идва фирма за къртене, чистене и извозване при необходимост от ремонтни дейности.

Rate article
Iskam NET
Add a comment