Как да изберем перфектния полилей

Дом и семейство

 Говори се, че полилеите са излезли от мода и цялото прогресивно човечество е преминало към вградени лампи. Не е вярно. Полилеят все още задава окончателния стил на стаята, като бижу на жена. Трябва да изберете полилей: според покритието на осветителната зона, височина, размер и модел, подходящ ли е за цялостния дизайн.

Как да изберем подходящия полилей според нивото на осветеност

 Декоративната роля на полилея е важна, но най-важна е основната му функция. Дори ако в стаята са осигурени допълнителни източници на светлина, полилея ще зададе тона. Нивото на осветеност се влияе основно от броя на раменете (рогата) в полилея, мощността на крушките и техния вид. Трябва да се помисли за коя стая купувате полилей. Например, в хола е подходящо по-ярко осветление, в спалнята – приглушено. За стаи със стандартни размери е подходяща следната обща мощност:

– баня 4-6 кв. m – 80-100 W;

– кухня 7-10 кв. m – 120-150 W;

– хол 15кв. m – 200-300 W;

– спалня 6-9 кв. m – 100 вата.

Мощност на лампата за стандартни стаи

Общата мощност за конкретна стая може да се изчисли по следната формула: площта на стаята трябва да се умножи по препоръчителния индикатор. След като решихме мощността, нека да преминем към избора на типа лампи. Какви са предимствата и недостатъците на всеки тип?

 Лампи с нажежаема жичка:

 – предимства – ниска цена;

 – недостатъци – ниска ефективност, ако мощността е неправилно изчислена: полилеят може да се разтопи или да се напука.

 LED лампи:

– предимства: рентабилност, дълъг експлоатационен живот;

– недостатъци: с грешен избор на мощност и температура на светлината, те могат да причинят дискомфорт, по-скъпи.

Халогенни лампи:

 – предимства: дълъг експлоатационен живот, мощно осветление;

 – недостатъци: те дават твърде ярко осветление, което може да бъде неудобно.

Флуоресцентни лампи:

– предимства: добра мощност, ефективност, дълъг живот;

– недостатъци: те уморяват очите поради равномерността и студа на светлината, цената е по-висока.

Нивото на осветеност също се влияе от формата на полилея и материала, от който е направен. Ако рогата на полилея са насочени нагоре, тогава стаята може да не е толкова осветена, колкото бихме искали. Може да се нуждаете от допълнителен източник на осветление, като аплици. Плафоните от тъмно стъкло или цветна пластмаса също правят светлината по-приглушена, това също трябва да се има предвид при избора на полилей от онлайн магазин за осветителни тела shop.polarislighting.bg. Друга тънкост: тъмните стени, тавани и техните неравни повърхности (груба структура на тапета, например) отразяват светлината по-лошо. При същото светлинно покритие и обща мощност, полилеите в стая със студени тапети ще изглеждат по-тъмни за окото, отколкото с бели.

Rate article
Iskam NET
Add a comment