Козметични ремонти: работа и характеристики на тяхното изпълнение

Дом и семейство

По правило къщите и апартаментите не винаги се нуждаят от мащабни ремонти с подмяна на електрически кабели, различни комуникации и преустройство. В такива случаи най-универсалното решение ще бъде обикновен козметичен ремонт. Работата по този вид ремонт не е страшна по мащаб и със сигурност всеки може да се справи с нея без специално образование и опит.

Характеристики на козметичните ремонти

Почти всеки човек от време на време осъзнава необходимостта от козметичен ремонт и свързаната с него работа в собствения си дом или апартамент.

Несъмнено всяко жилищно и нежилищно помещение рано или късно трябва да бъде актуализирано. Така например офис пространството в София обикновено се подрежда с помощта на козметични ремонти всяка година.

Ако сте загубили усещането за свежо, новопостроено жилище по отношение на офис или жилищно пространство, тогава е време да започнете да го ремонтирате.

Често дори експертите не могат да намерят границата, където свършват козметичните и започват основните ремонти. Всеки знае, че си струва да се започне с малко, да се направят малки ремонти и има нужда от по-сериозна работа. Освен това, в зависимост от различните нюанси, свързани с технологията на изграждане на сградата, както и материалите, използвани в предишните козметични ремонти, процедурата за извършване на ремонти и нейният обем може да варира.

Въпреки това, козметичните ремонти обикновено се считат за тези работи, които са свързани с актуализиране на покритието, премахване на признаци на износване. Не можем да приписваме ремонт на току-що построено помещение, което не е ремонтирано преди това, като козметичен. Освен това козметичните ремонти не изискват големи финансови разходи или време. Но както всеки знае, всеки ремонт може да се забави поради различни непредвидени работи и обстоятелства.

В много отношения крайният резултат и качеството на козметичните ремонти ще зависят от подготовката за работа. Трябва предварително да освободите стаята от мебели и предмети от интериора, за да не ги замърсявате, или да съберете всички мебели в центъра на стаята, като внимателно ги опаковате с няколко слоя найлоново фолио или друг подходящ материал, защото всеки знае, че работата по пред декорирането на стаята е доста прашна.

Ако планът за извършване на козметични работи не предвижда възстановяване или пълна подмяна на подовата настилка, тогава тя също трябва да бъде добре подредена с помощта на фазер или картон, можете, както при мебелите, да филмирате на няколко слоя. Местата, където са се образували фуги между временното защитно покритие, трябва да бъдат залепени със специална маскираща лента или обикновена канцеларска лента. В допълнение, маскиращата лента може да се използва за защита на первази, както и на ключове и контакти, така че строителният прах да не се утаява върху тях, ако не бъдат демонтирани.

Козметичният ремонт започва с работа по отстраняване на неравностите по стените и тавана. За да направите това, повърхностите се почистват, грундират и замазват. След подготвителния етап можете да използвате всякакви довършителни материали по свое усмотрение. На първо място, таванното покритие се подменя или таванът се боядисва / залепва. Следващата стъпка ще бъде поставянето на тапети, но не трябва да бързате с тапета, без да сте завършили работата по тавана.

Ако стриктно спазвате правилата за извършване на козметични работи по време на ремонта, следвайте тяхната последователност, тогава той лесно ще премине навреме, без ненужни материални, физически и времеви разходи.

Решението за извършване на този вид ремонт винаги е по-лесно от глобалните промени, тъй като не изисква много намеса.

Списък на козметични ремонти

Завършването на помещенията може да се счита за основната категория козметични ремонти. По-удобно и най-логично е да се класират видовете козметични ремонти в рамките на довършителните работи според елементите, които изграждат помещението. Това са например стени, подове, врати, тавани, както и водопроводни инсталации – като цяло всичко, което трябва да бъде сменено или актуализирано.

  1. Стени . Основната работа в този раздел, разбира се, е почистване и изравняване с грунд, шпакловка и циклене, боядисване или лепене на тапети. В допълнение, стените могат да бъдат завършени с керамични плочки. В тази категория влизат и работи, свързани с прозорци и радиатори, както и первази и тръби, минаващи в близост.
  1. Подове. Това включва или реставрация на паркет, или пълна / частична подмяна на покритието. Това включва и полагане на балатум, ламинат, плочки, както и смяна на первази. Ако е необходимо, в някои области можете да направите саморазливна замазка.
  2. Тавани. Този раздел включва всяка работа с тавана, от почистване и грундиране, завършваща с боядисване. Въпреки това, козметичните ремонти не предвиждат инсталирането на какъвто и да е опънат или окачен таван.
  3. Врати. Тук можете да актуализирате крилото на вратата, например, да шлайфате дървените части и да боядисате. Смяната на врати и прозорци не включва козметичен ремонт.
  4. ВиК. В тази категория се предполага само свързването на ново водопроводно оборудване към предварително инсталирани тръби. При козметични дейности не се предвижда подмяна на тръби.

Ако решите да ремонтирате апартамента, цената на работата може да варира лично от вас. Например, изборът на боя днес е много широк по качество и ценови диапазон. Можете да изберете боя с остра миризма или да изберете хипоалергенна, без никаква миризма. Разлика в цената.

Съвети за евтини козметични ремонти

Не трябва да се оприличавате на „модните“ тенденции и закачливите маркетингови ходове на нещастни продавачи. Ако вече избирате под, тогава той трябва да бъде на първо място висококачествен материал, а не бреза „под дъб“ или линолеум „под паркет“. Ако бюджетът не ви позволява да закупите наистина скъпи и качествени материали, по-добре е да се спрете на проста, но висококачествена и издръжлива инженерна дъска, в противен случай ще трябва да правите ремонти често и външният вид на стаята също ще бъде евтино.

В допълнение към факта, че тази опция ще ви служи дълго време и вярно, тя също изглежда солидна и няма да се срамувате да се покаже на гостите. За кухнята, съблекалнята или банята също можете да намерите достойна алтернатива. Например, вместо скъпи порцеланови изделия за козметични ремонти, можете да използвате евтини, но много издръжливи и красиви циментови плочки.

Не обръщайте специално внимание на височината на тавана. В края на краищата, подреждайки там някои сложни структури с невероятни покрития, вие само още веднъж призовавате обществеността да обърне внимание на това. Но напразно. Колкото и да ви се иска, класически таван с височина около 2,5 метра не може да бъде направен по-висок с никакви дизайнерски идеи и модерни трикове. Това трябва да се разбере и приеме.

edin.jpg

За вашата къща или апартамент, например, високите и широки врати могат да играят много по-важна роля от неподходящия многоетажен таван в различни цветове и с ярко флуоресцентно осветление.

След като проявите въображение и креативност, можете например леко да удължите вратите между стаите или да спуснете дръжките на вратите с няколко сантиметра. В този случай, без да прибягвате до ненужни разходи, можете визуално да увеличите височината на помещенията.

Има правило за контраста на съседните стаи. Така че дизайнерите предпочитат да направят тъмен коридор, ако за хола са избрани светли цветове. Това ще се отрази на резултата, наистина ще ви хареса, но бюджетът, изразходван за боя, ще остане същият, както ако сте избрали един цвят.

  • Купете модулни шкафове от ламинат от магазина, а вратите към тях поръчайте от добър дърводелски магазин.

Както за съблекалнята, спалнята, така и за кухнята това решение ще стане много рационално. Никой няма да знае за вътрешното съдържание, защото вратите и фасадите от добър майстор ще говорят сами за себе си, правейки вашия интериор наистина необичаен и шик.

Ако все пак сте се спрели на готовата версия, не я усложнявайте, нека панелите на вратите да са обикновени правоъгълни, а фасадите да са тъмни.

Не забравяйте, че колкото по-светло е дървото, толкова по-евтино и по-малко благородно изглежда. Освен това, ако успеете да спестите от шкафове, не забравяйте да купите качествени дръжки за тях.

  • Ако не можете да си позволите добър килим, потърсете килим от вискоза или смес от влакна, който имитира копринен или вълнен килим.

Почти всеки магазин за килими и мокети предлага на клиентите си услуга, с която всяко парче килим може да бъде превърнато в пълноценен килим. Работата по облицовката обикновено се извършва срещу допълнителна малка такса.

  • Засадете завесите върху дебела подплата.

Всяка, дори най-простата тъкан за завеси ще изглежда привлекателна, ако зашиете подплата върху нея. Освен това, ако бюджетът ви не включва голяма сума за завеси, тогава не трябва да избирате тъкани с големи щампи, така че да няма много ненужни гарнитури при рязане: парите се губят. Освен това ще подчертае изгодно вашия интериор и няма да е много скъпо да изберете модел, при който гънките се поставят на ръка, вместо да използвате плитка за завеси.

Не трябва да запълвате новия интериор с комплекти от няколко лампи или дивани със столове. Съвременният пазар ви позволява правилно да покажете въображението си и да облагородите апартамента със стилни, интересни и евтини неща, които освен това ще направят престоя ви в апартамента удобен. Ако все пак искате да закупите някои комплекти, например лампи, тогава те могат да бъдат само сдвоени елементи, разположени в симетрична композиция.

  • Готови решения.

Що се отнася до водопровода, практически няма готови решения с приличен вид и качество. Например, по-добре е да изградите душ кабина, тя, дори и в най-простия дизайн, ще изглежда по-представителна от евтина акрилна кабина, която много бързо ще загуби външния си вид. Можете също така да изберете плочка, която е евтина, но издръжлива и приятна за окото, въпреки факта, че не правите основен, а козметичен ремонт.

Ако трябва да смените водопроводното оборудване по време на ремонт, тогава не трябва да харчите много пари за изтънченост като мивки с необичайни форми и размери, като правило, те не са много удобни. По-добре е да закупите обикновени умивалници и тоалетна, за да подчертаете например нюансите на стените, защото никой няма да се възхити на елегантността на вашия писоар или биде.

  • Рамкирайте картини, щампи, гравюри, фотографии и постери в прости, но дълбоки рамки със стъкло.

Тук можете да експериментирате с форми и размери, за разлика от водопровода.

Дори детска рисунка или снимка, отпечатана у дома, ще блести с нови цветове, ако добавите широка и дълбока рамка от всякакъв цвят, защото малка рисунка върху голяма картонена рамка е наистина стилно и необходимо решение.

Живота преди 1989 година с изобилие от килими, дълги и масивни мебелни стени със скъпи и висококачествени кристали и тънки редици нечетими книги, тесни апартаменти бяха депозирани в съзнанието на нашите хора за дълго време. Но не трябва да носите носталгични спомени от детството в съвременния живот, всичко това няма да добави комфорт към вашия апартамент.

Няма нужда да се притеснявате за комфорта при пред декориране. В обмислен, дори най-прост интериор, той ще стане неизбежна част. Но най-добре е да се избягват различни усъвършенствания под формата на бар плотове с камбани и свирки, като вграден аквариум, минибар, който се побира в главата на дивана, или огромни ламбрекени на завесите.

  • Покажете чувство за мярка.

Добре е да имате чувство за мярка във всичко и особено когато става въпрос за домашния текстил. Ярките одеяла и вътрешните възглавници са добри, но само наистина подходящи, а не 10 броя на 2 квадратни метра.

Спалното бельо също е малко вероятно да ви хареса, ако съдържа неприятни за тялото материали и изглежда, че отивате на карнавал. Много по-добре е кърпите, одеялата и спалното бельо да са в светли и меки цветове, които не изискват допълнителни интериорни елементи, за да оправдаят цвета. А качеството, разбира се, се определя най-добре на пипане.

  • Със „слонова кост“ също е важно да не се прекалява.

Не трябва да се опитвате да направите интериора си като хотел от верига. Вие сте индивид, който има свои собствени цветови предпочитания. Много е лесно да се вземе решение за гамата от цветове, като се използва палитрата на всеки производител на бои. Погледнете по-отблизо, може би все още нямате представа кой цвят ще ви стане любим, а козметичната работа за дома ще се превърне в хоби!

Какво влияе върху цената на козметичния ремонт

Цената на работата на 1 m 2 от  при този вид ремонт е значително по-ниска, отколкото при други. В интернет можете да видите приблизителните цени. Приблизително, защото доста фактори влияят на крайната цена:

  1. възраст на помещението;
  2. условия за ползване;
  3. структурни особености;
  4. качеството на оригиналното покритие;
  5. предишни ремонти.

Въпреки лекотата на вземане на решение за извършване на козметичен ремонт, това може да се превърне в доста трудна задача. Разбира се, ако има такива възможности, препоръчително е да свържете специалисти с него, като определите всички правила и срокове преди подписването на договора. Майсторите трябва внимателно да обмислят вашите предложения и желания за това как ще се извършват козметични ремонти, планираната от тях работа трябва да бъде ясно разписана, да се изготви подробна оценка, както и списък на използваните материали.

Като част от козметичния ремонт можете да извършите няколко вида работа, но изобщо не е необходимо да имате пълен списък от тях. В края на краищата, най-вероятно не всичко във вашата къща е било активно използвано и много не е необходимо да се подменя и възстановява. Определете какви работи са включени в ремонта на апартамента или къщата във вашия случай, оставете само необходимото.

Използвайте следните категории, за да разделите общата козметична работа: довършителни работи, демонтаж и монтаж. Първата категория включва всичко свързано с обновяването на покрития. Демонтажът включва почистване на помещенията и премахване на всичко старо и излишно. Инсталационните работи включват инсталирането на ново осветително оборудване и т.н. Трябва да се отбележи, че обхватът на козметичните ремонти не включва работата по подмяна на електрически кабели.

Rate article
Iskam NET
Add a comment