Какви проблеми могат да възникнат с акумулатора през зимата?

Пътуване

Температурите падат, което означава, че това може да има влияние върху някои компоненти на вашия автомобил. Сред тях акумулаторът на автомобила често понася най-тежкия удар. В тази статия ще се задълбочим в науката за това как студеното време влияе на автомобилните акумулатори и ще предоставим ценни съвети за поддържане и удължаване на живота на този компонент през мразовитите зимни месеци.

Как функционира акумулаторът?

За да оценим предизвикателствата, поставени от студеното време пред автомобилните акумулатори, нека първо разберем основните химически процеси, които ги задвижват. Автомобилните акумулатори, конструирани с оловно-киселинни клетки, разчитат на химическа реакция за преобразуване на съхранената енергия в електрическа енергия. Въпреки това, тази химическа реакция е силно чувствителна към температурата, като се забавя значително или дори спира напълно. Това забавяне е резултат от намалена кинетична активност поради по-ниските температури.

По-бавни реакции

Когато температурите паднат, електролитната смес на акумулатора се сгъстява, възпрепятствайки химическата реакция. Това е подобно на това как моторното масло се сгъстява при студено време, възпрепятствайки работата му. Следователно йоните в електролита се движат с по-бавно темпо, карайки акумулатора да разрежда потенциалната си енергия с много по-ниска скорост, въпреки че запазва същото енергийно съдържание.

Замразен електролит

Силният студ може да доведе до замръзване на водата в електролита, което потенциално може да доведе дори до пълна повреда. В такива случаи корпусът на може да се издуе, да се спука и да изтече електролит, оставяйки след себе си корозивни последствия.

Типичната точка на замръзване на електролита е около -40°C. Защитата на вашия акумулатор от температури под тази точка е от решаващо значение. При по-слаб студ, акумулатор, който е зареден приблизително на 80%, може да замръзне при около -29°C. Ако акумулаторът е напълно разредена, когато температурата падне, водното съдържание на електролита може потенциално да замръзне при приблизително -1°C.

Намален капацитет

Ниските температури също влияят на капацитета на акумулатора. Ефективността му се измерва чрез ампера за завъртане (CA) при 0°C и стартов ток на студено (CCA) при -18°C. С понижаването на температурата амперажът на акумулатора намалява, което води до по-малко мощност за стартиране на двигателя. В повечето случаи здравият акумулатор се справя добре с този спад. Остарял компонент може да изпита значително намаляване на тока, което да доведе до трудности. Когато температурата падне доста под точката на замръзване, на акумулатора може да липсва съхранена енергия, необходима за незабавно стартиране на двигателя.

Удължаване на живота на акумулатора при ниски температури

За тези, които живеят в региони с продължителни зими, може да изглежда неизбежно в даден момент да възникнат проблеми с акумулатора. Въпреки това има стъпки, които можете да предприемете, за да удължите живота му, а ето и кои да вземете предвид:

Поддържане на чистота и сухота на акумулатора

Ниските температури могат да доведат до кондензация в акумулатора, потенциално причинявайки корозия и дори късо съединение. Уверете се, че липсва влага и корозия.

Осигуряване на правилно зареждане на акумулатора

Напълно зареденият акумулатор е по-малко вероятно да замръзне от частично заредения. Избягвайте кратките пътувания с кола, които може да не осигурят достатъчно зареждане, и намалете консумацията на електроенергия в автомобила си в спряно положение, за да запазите мощността.

Избягване на бързо зареждане или разреждане

Екстремните условия могат да забавят химичните реакции в акумулатора. Бъдете внимателни при бързото зареждане или разреждане, тъй като честите крайности могат да окажат влияние върху състоянието му.

Избор на подходящ акумулатор

Не всички акумулатори са еднакви. Изберете модел, проектиран за оптимална работа при ниски температури. Потърсете по-висок CCA рейтинг, за да осигурите надеждно стартиране с течение на времето.

Една от най-добрите практики за предпазване от проблеми с акумулатора в студено време е да направите преглед преди настъпването на зимата. Ако той покаже лошо състояние, разумно е да направите смяна, преди да се сблъскате с потенциални проблеми. Разгледайте и изберете между различни модели акумулатори от Shopauto.bg, за да намерите най-подходящия за вашето превозно средство и да се насладите на надеждната му работа през целия сезон.

Rate article
Iskam NET
Add a comment